Demersuri non-standard

  In incercarea de a face totul posibil pentru a-si ajuta copilul, multi parinti incearca noi tratamente. Unele sunt dezvoltate de terapeuti reputati sau de parintii unui copil cu autism, desi testate stiintific nu pot fi demonstrate ca fiind de ajutor. Inainte de pierderea timpului si a banilor si posibilitatea de a incetini programului copilului, familia ar trebui sa discute cu expertii si sa evalueze rezultatele. In continuare sunt prezentate unele din demersurile care nu s-au dovedit eficiente in tratarea majoritatii copiilor cu autism.


•Comunicarea facilitata care presupune ca ajutand un copil non-verbal in asa fel incat sa poata utiliza o tastatura, copilul va fi capabil sa scrie propriile ganduri. Cateva studii stiintifice au aratat ca mesajele tiparite reflecta de fapt gandurile persoanelor ce asigura suportul.
• Terapia prin sustinere in care parintele imbratiseaza copilul pentru lungi perioade de timp, chiar daca acesta se opune. Cei care folosesc aceasta tehnica inteleg ca se formeaza o legatura intre parinte si copil. Unii sustin ca ajuta la stimularea unor parti din creier atunci cand el simte limitele propriului corp. Nu exista totusi probe stiintifice care sa sustina aceste idei.
•Terapia de integrare auditiva, in care copilul asculta o varietate de sunete cu scopul de a imbunatati intelegerea limbajului. Sustinatorii acestei metode sugereaza ca ajuta persoana cu autism sa primeasca impulsuri senzoriale mai echilibrate din mediu. Cand a fost testata folosind proceduri stiintifice, metoda nu s-a dovedit a fi mai eficienta decat ascultarea muzicii.
• Metoda Dolman/Delcato, in care oamenii sunt pusi sa se tarasca si sa se miste asa cum au facut in fiecare stadiu al dezvoltarii, intr-o incercare de a invata aptitudinile lipsa. Din nou, nici un studiu stiintific nu sustine eficienta metodei.
Parintii nu trebuiesc incurajati sa foloseasca astfel de metode decat daca copilul lor au un program de lucru individualizat in desfasure. Programele care nu se bazeaza pe principii reale si nu sunt testate prin cercetari solide pot face mai mult rau decat bine. Pot frustra copilul si cauza pierderi de bani, timp si speranta in familie.