Exista motive pentru speranta?

Cand parintii afla ca au un copil autist, majoritatea si-ar dori ca problema sa dispara in mod magic. Ei asteptau cu nerabdare sa-si vada copilul crescand si invatand. In schimb, trebuie sa faca fata faptului ca un copil care s-ar putea sa nu se ridice la inaltimea visurilor lor si ar putea sa le puna rabdarea la incercare zilnic. Unele familii neaga problema sau viseaza la un antidot instant. Pot duce copilul la un specialist, apoi la altul, sperand la un diagnostic diferit. Este important pentru familie sa-si depaseasca durerea si sa faca fata problemei, in acelasi timp sperand la un viitor bun al copilului lor. Majoritatea familiilor realizeaza ca vietile lor pot continua.

  Astazi, mai mult decat inainte, persoanele cu autism pot fi ajutate. O combinatie intre interventia timpurie, educatia speciala, sprijinul familiei si, in unele cazuri, medicatia ajuta in cresterea numarului de copii cu autism care traiesc o viata normala. Interventiile speciale si programele educationale pot mari capacitatea lor de a invata, comunica si relationa cu altii, in timp ce se reduc severitatea si frecventa comportamentelor nedorite. Medicamentele pot fi folosite pentru a alina unele simptome.

Astazi, un copil care primeste o terapie si educatie care da rezultate are posibilitatea de a-si folosi capacitatea unica de a invata.Chiar si cei care sunt cu retard mintal pot stapani multe aptitudini de autogospodarire cum ar fi gatitul, spalatul si manevrarea banilor. Pentru astfel de copii, independenta si grija de sine pot fi scopuri principale. Alti tineri pot continua in invatarea aptitudinilor scolare de baza, cum ar fi cititul, scrisul si matematica simpla. Multi termina liceul. Unii pot chiar absolvi si facultatea. Ca la orice alta persoana, interesele personale asigura initiative puternice de a invata. In mod clar, un factor important in dezvoltarea potentialului de independenta si succes al unui copil este interventia timpurie. Cu cat mai repede incepe sa primeasca ajutor un copil, cu atat mai mare este posibilitatea de a invata. Mai mult, deoarece creierul unui copil este in dezvoltare, specialistii cred ca interventia timpurie ofera copilului cea mai buna sansa pentru a-si dezvolta potentialul maxim. Chiar si asa, nu conteaza cand este diagnosticat copilul; nu este niciodata prea tarziu pentru a incepe tratamentul.